FeminEast: Educatie financiara si resurse accesibile tuturor femeilor din Europa de Est

Cristina Pogorevici
7 min readFeb 14, 2023

--

FeminEast își propune să creeze un spațiu sigur pentru femei și toate minoritățile vulnerabile din Europa de Est (indiferent de rasă, gen, origine, educație, orientare sexuală, religie) prin împuternicirea și sprijinirea reciprocă în a învăța cum să-și gestioneze banii: de la economisire la investiții și totul ce există între.

www.femineast.eu

De ce ne adresăm, în primul rând, femeilor?

Pe tot globul, femeile câștigă mai puțin, economisesc mai puțin, dețin locuri de muncă mai puțin sigure și au șanse mai mari să fie angajate fără forme legale. Având în vedere că au mai puțin acces la protecție socială și reprezintă majoritatea gospodăriilor monoparentale, capacitatea lor de a absorbi șocurile economice este, prin urmare, mai mică decât cea a bărbaților. — UN Policy Brief: The Impact of COVID-19 on Women

Având mai multe pauze de carieră, costuri mai mari de asistență medicală și salarii mai mici, există o nevoie urgentă ca, de la o vârstă mai fragedă, femeile să beneficieze de o educație financiară.

Multe cercetări sugerează că „spațiile sigure” sunt importante pentru a putea împărtăși resurse utile și a avea conversații vulnerabile. Imaginați-vă situația în care un grup restrâns de prieteni s-ar aduna și ar împărtăși cunoștințe despre cum își gestionează finanțele, cum își stabilesc obiectivele și cum se vor trage reciproc la răspundere pentru atingerea acestor obiective.

„Scăderile bruște ale veniturilor și cheltuielile neașteptate au pus o presiune suplimentară asupra unora, în timp ce alții au reușit să economisească, dar nu au știut cum să profite la maximum de economiile lor” — Financial Times

Pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina au crescut fragilitatea financiară în rândul femeilor și minorităților vulnerabile și mai mult decât înainte. În ultimii câțiva ani, mulți au fost nevoiți să își asume activități suplimentare de îngrijire neremunerată pentru copii și alți membri ai familiei, în timp ce alții, pentru a face față, s-au angajat în economia nereglementată.

Femeile și minoritățile vulnerabile au nevoie de instrumente care pot ajuta la dezvoltarea rezilienței financiare în aceste situații — capacitatea indivizilor sau gospodăriilor de a rezista, de a face față și de a-și recupera șocuri negative cu consecințe financiare (Raportul G20/OECD-INFE).

De ce credem în educația financiară?

Femeile nu beneficiază de aceleași oportunități dacă nu sunt independente financiar. Deși există multe domenii de potențială îmbunătățire, FeminEast se concentrează pe educația financiară, deoarece peste 70% dintre femeile din Europa de Est nu au economii. Femeile și minoritățile depind adesea de parteneri sau de familie pentru decizii financiare importante și accesează cu greu resurse în mod independent. Educația financiară nu rezolvă toate problemele, dar posibilitatea de a lua decizii financiare în mod independent este începutul pe care dorim să-l oferim.

Dar ce este educația financiară?

Potrivit Comisiei Europene, „este procesul prin care consumatorii/investitorii financiari își îmbunătățesc înțelegerea produselor, conceptelor și riscurilor financiare și, prin informații, instrucțiuni și/sau sfaturi obiective, își dezvoltă abilitățile și încrederea pentru a deveni mai conștienți de aspectele financiare. riscuri și oportunități, să facă alegeri în cunoștință de cauză, să știe unde să meargă pentru ajutor și să întreprindă alte acțiuni eficiente pentru a-și îmbunătăți bunăstarea financiară”.

Lăsând deoparte cuvintele la modă și schemele de „îmbogățire rapidă”, FeminEast dorește să înceapă conversații despre deciziile financiare și să încurajeze mai multe femei și alte minorități vulnerabile să își stabilească obiective și să evalueze progresul lor în atingerea lor.

De ce Europa de Est?

Potrivit Eurostat, țările din Europa de Est au cel mai scăzut nivel de educație financiară din Uniunea Europeană, în unele țări chiar și 80% dintre adulți fiind considerați analfabeți financiar.

În plus, resursele disponibile online pe internet nu sunt destinate oamenilor din țările care au cea mai mare nevoie de informații. Cu o simplă căutare pe Google, puteți găsi o mulțime de informații despre soluțiile, instrumentele și resursele occidentale specifice Europei de Vest sau Americii, dar aproape nimic aplicabil locuitorilor țărilor din Europa de Est.

Dorim să permitem schimbarea prin consolidarea resurselor și oferirea de sfaturi care sunt relevante pentru realitatea în care trăiesc femeile, fie că este vorba de România, Bulgaria, Moldova, Ucraina sau o altă țară din zonă. Vom face acest lucru învățând unii de la alții în rețeaua noastră de conversații și cu ajutorul unei echipe de voluntari la fața locului, care vor vorbi cu bănci, companii de asigurări, fonduri de pensii și altele pentru a înțelege ce oportunități financiare sunt disponibile. Vrem să creăm primul spațiu neafiliat și centralizat, pentru resurse.

Trebuie să luăm în considerare și alte riscuri — lumea a evoluat într-un loc în care acum putem accesa investiții complexe, criptomonede și acțiuni de pe ecranul telefonului nostru. Fără o educație financiară, est-europenii sunt mai susceptibili la escrocherii și scheme menite să-i păcălească în decizii financiare riscante.

Care ar putea fi impactul?

Potrivit unui studiu recent al McKinsey & Company, „prin valorificarea potențialului femeilor, regiunea ar putea adăuga 146 de miliarde de euro pe an la PIB până în 2030”. Un aflux de bani înseamnă că mai multe femei vor trebui să învețe cum să-și gestioneze eficient veniturile pentru a-și asigura viitorul.

Sursă

Ambiția FeminEast este de a crește într-o mișcare de femei și minorități care preiau controlul finanțelor lor, învățând să navigheze în mediile financiare și să aibă încredere în gestionarea veniturilor lor.

Cum vom face asta?

Cu ajutorul dumneavoastră, dorim să pilotăm primele inițiative în 2023 în România înainte de a ne extinde în alte țări din Europa de Est. Vom începe prin a viza femeile tinere și minoritățile vulnerabile cu vârsta cuprinsă între 18–25 de ani din zonele urbane ale României și vom proiecta un set de inițiative online, cu ambiția de a se extinde la alte categorii demografice și în zonele rurale pe măsură ce programul crește:

  1. Rețeaua de conversații. Discuții în grupuri mici, conduse de colegi pe subiecte de interes precum buget, economisire, stil de viață, taxe, carduri de debit și credit, împrumuturi, investiții, gestionarea riscului financiar, gestionarea carierei (negocieri salariale), planificarea pensionării și a pensiei, finanțe ca părinte (fondul pentru facultate, etc.). Facilitatorii-colegi vor primi instruire și materiale pe care le pot folosi pentru a începe conversațiile și grupurile.
  2. Echipa de dezbatere ('advocacy’). O echipă diversă de voluntari care lucrează la reunirea resurselor, cercetărilor și lucrărilor și care se întâlnesc cu oficialii guvernamentali sau locali pentru a susține accesul la cursuri și la resursele de alfabetizare financiară în școli. Educația financiară este responsabilitatea guvernelor noastre, așa că dorim să îndreptăm acul în direcția corectă și să o facem accesibilă tinerilor din toată Europa de Est.
  3. (în viitor) Blog și Biblioteca de conținut. Gratuite pentru toți și traduse în toate limbile Europei de Est. În limba noastră și într-un mod în care o putem înțelege. Independent și nepărtinitor de stimulente externe de a „vinde” orice.
  4. (în viitor) Cursuri și Ateliere care aprofundează pe teme mai specializate.
  5. (în viitor) Portalul de oportunități. Potrivirea companiilor cu femei tinere pentru stagii, programe de stagiu, prezentarea oportunităților de conferințe și ateliere legate de educația financiară. Creșterea accesibilității oportunităților pentru femeile din Europa de Est.

Nevoia există și potențialul este nesfârșit. Există milioane de femei în Europa de Est, fiecare cu nevoi și medii diferite. Fie că dețin afaceri mici, lucrează în economia nereglementată sau în companii multinaționale, fie că au primit primul salariu sau plănuiesc să studieze în străinătate, femeile din Europa de Est au ceva în comun. Au puține conversații despre gestionarea veniturilor și nu au acces la cunoștințe. Ca atare, dorim să împărtășim un set de învățături unul de la celălalt și să le ajutăm să încurajeze femeile să ajungă la locuri de muncă mai bune, să cunoască un stil de viață mai bun și, cel mai important, să își îmbunătățească autonomia financiară.

Cum te poți implica?

  1. Alătură-te echipei noastre și ajută-ne să transformăm acest pilot în realitate! Unele dintre roluri includ:
  • Co-fondator FeminEast: desfășurarea operațiunilor pe teren în România (prioritate), Moldova, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia (~6h / săptămână)
  • Social Media Manager: pentru Instagram și/sau Facebook și/sau LinkedIn (2–4h/săptămână)
  • Sponsorship Lead: concentrat pe scrierea de granturi, crowdfunding, sponsorizări și parteneriate pentru a face posibile inițiativele (2–4h / săptămână)
  • Conducător de inițiativă: pentru Rețeaua de conversații, Dezbatere, Blog și Biblioteca de conținut sau altă inițiativă de care ești pasionat (4–6h / săptămână)
  • Voluntari de inițiativă: timp mai redus decât liderul, dar crucial pentru realizarea inițiativelor; ai putea fi un specialist în educație financiară care lucrează la Biblioteca de conținut sau un specialist în dezbatere care încearcă să convingă factorii de decizie despre importanța educației financiare (2–4 ore / săptămână)
  • Specialiști lingvistici: doresc să dea timp traducerii conținutului în limba lor pentru a-l face mai accesibil femeilor care vorbesc: bulgară, ucraineană, rusă, maghiară, cehă, poloneză, slovacă (1–2 ore / săptămână)
  • Consilier: cu experiență financiară/non-profit și experiență, ideal în Europa de Est, care caută să sprijine strategic FeminEast în dezvoltarea și dezvoltarea parteneriatelor (1 oră/săptămână)
  • Propune-ți propriul rol, în funcție de disponibilitate și locație! Toate orele enumerate sunt flexibile și înțelegem că situația fiecăruia este diferită, prin urmare vom încerca să ne adaptăm pentru asta!
  • Link: https://forms.gle/YqdTxqD3daiucAem7

2. Sprijină-ne cu o donație pentru costurile de găzduire, încorporare și marketing a site-ului nostru!

3. Urmărește-ne pe rețelele sociale și împărtășește comentariul nostru prietenilor

4. Alăturați-vă listei noastre de e-mailuri și vă vom ține la curent cu progresul nostru.

Aveți o idee sau un feedback pentru noi? Lasă-ne un comentariu mai jos sau trimite-ne un mesaj la team@femineast.eu

--

--

Cristina Pogorevici

Proud Romanian | Schwarzman Scholar ‘22 | Wharton ‘21 | Traveler (43 countries) | Instagram @cristinapogo